BRISEL NEĆE SRBIJU !

 

«Ako je suditi prema izjavama najviših lidera Srbije, a da ne ulazimo u njihove tajne pregovore, aktuelna vlast u Beogradu nema ništa protiv nezavisnosti Kosova.» «To je licemerna eksploatacija politike zvaničnog Beograda da “EU nema alternativu”. To možda zvuči isuviše pojednostavljeno ili cinično ali u osnovi je zaista tako.»

 

 

Srbija nije kandidaturi ništa bliže nego što je bila pre «preporuke» Evropske komisije – a za Tadića je „bolje“ priznati Kosovo kao državu, samo da on i vladajuća koalicija ne priznaju da su vodili pogrešnu i po Srbiju pogubnu politiku.

Saopštenje EK-e i navodna kandidatura su, u stvari, samo bezobzirna legalizacija nelegalnih zahteva i uslova koje Brisel postavlja Srbiji već više od deset godina a ovo je do sada najzgodnija prilika.


Izvorno mišljenje Evropske komisije, ili ključnih zemalja EU, bilo je da Srbija nije stekla uslove za status kandidata. I to mišljenje je još uvek na snazi i posle «preporuke»
Nije samo u pitanju Nemačka koja je u svom protivljenju verovatno najiskrenija, ima tu još dovoljno bitan broj drugih zemalja. EK, međutim, nema hrabrosti niti snage da taj svoj stav javno i prizna pa se krenulo ka traženju pogodnog ambijenta za prigodno licemerstvo.


Kosovo pruža skoro neograničene mogućnosti u postavljanju uslova Srbiji pa lista zahteva skoro nikada ne može biti ispunjena. S druge strane, albansko rukovodstvo u Prištini je pod potpunom kontrolom i Brisela i Vašingtona pa se spremnost i odanost Srbije uvek mogu dovesti u pitanje i “proces zaustaviti”.

 

Umesto priznanja da u ovom vremenu za Srbiju nema mesta u EU, postavljeni su uslovi za koje se veruje da ne mogu biti ispunjeni.

 

PREPORUKA Evropske komisije (EK) od 12. oktobra ove godine povodom zahteva Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) je, ipak, samo još jedna obmana, i to veoma opasna obmana.


Sada kada su se početna medijsko-politička euforija i manipulacije smirili a uz dobro razumevanje jezika briselske birokratije i poznavanje tehnologije Evropske unije i potom pažljivog čitanja saopštenja Evropske komisije onda je, na žalost, jasno da predloga o statusu kandidata za Srbiju nema.

 

Srbija, u suštini, nije predložena za status kandidata, u onom smislu šta te reši znače.

Evropski komesar za proširenje Štefan File nije bio sasvim jasan kada je rekao da EK predlaže status kandidata ali “uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog sa Kosovom i u dobroj meri primeni do sada ostvarene sporazume…”. U samom tekstu preporuke EK su formulacije malo šire i zapetljanije.


U jednom pasusu se kaže da “Komisija preporučuje da bi Savet (Savet EU) trebalo da dodeli Srbiji status kandidata” za do sada postignuto i “razumevanje da se Srbija ponovo angažuje u dijalogu sa Kosovom i brzo krene u primenu do sada postignutih sporazuma”.

Ovde reč “razumevanje” znači “očekivanje”. Ali, odmah u narednom pasusu se, na izvestan način suprotno prethodnom, kaže da je Srbija “na putu” da ispuni uslove iz Kopenhagena (kriterijumi uspostavljeni 1993. godine) i procesa Stabilizacije i priključenja “ukoliko bude napretka” u kosovskom dijalogu i “ukoliko se pronađu praktična rešenja za probleme Kosova”.


Prema toj formulaciji, “praktična rešenja” treba da budu u skladu sa Ugovorom o stabilizaciji i priključenju što jasno znači dobrosusedske odnose sa Kosovom i tretiranje Kosova kao druge države. U prevodu na jezik stvarnosti to znači da je predlog o statusu hipotetička stvar i važi samo uz pretpostavku o čijem ispunjenju će se naknadno odlučivati. A, opet, o tome se može na razne načine odlučivati. A kako to u slučaju Srbije radi EU u to smo se do sada mogli debelo uveriti.


Još preciznije, na dan 12. oktobra kada je formalno EK trebalo da se izjasni o kandidaturi Srbije nisu postojali uslovi za kandidaturu. Saopštenje EK-e i navodna kandidatura su, u stvari, samo bezobzirna legalizacija nelegalnih zahteva i uslova koje Brisel postavlja Srbiji već više od deset godina a ovo je do sada najzgodnija prilika.


To je licemerna eksploatacija politike zvaničnog Beograda da “EU nema alternativu”. To možda zvuči isuviše pojednostavljeno ili cinično ali u osnovi je zaista tako. Izvorno mišljenje Evropske komisije, ili ključnih zemalja EU, bilo je da Srbija nije stekla uslove za status kandidata. I to mišljenje je još uvek na snazi.

 

Izvor: Srpska Politika

#Geto Srbija

eu srbija uslovi vlada

No ratings yet - be the first to rate this.

Add a comment

You're using an AdBlock like software. Disable it to allow submit.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse