ČEDIN EVROATLANSKI ŠOVINIZAM

Autor: Branko Žujović

Prošlonedeljni duel Milorada Dodika i Čedomira Jovanovića ostao bi tek burno varničenje pred televizijskim kamerama, da izjava lidera LDP-a o Srđanu Aleksiću iz Trebinja nije otvorila pitanje morala u javnosti na najprizemniji način.

 

 

Ako je žrtva Srđana Aleksića moralni oslonac nove srpske politike, zašto Čedomir Jovanović ne sledi njen herojski diskurs kada je u pitanju sama Srbija?

 

Ako je žrtva Srđana Aleksića moralni oslonac nove srpske politike, zašto Čedomir Jovanović ne sledi njen herojski diskurs kada je u pitanju sama Srbija? Zašto Jovanovićeve izjave o prilikama na Balkanu nisu moralno uravnotežene?

Srđan Aleksić ubijen je zato što je branio nedužne ljude drugačije vere. Srpska javnost baš zbog toga ne bi smela da dozvoli da se iza njegove ikone sklone radikalne ideje evroatlantskog šovinizma.

Čedomir Jovanović je do vulgarnosti nedosledan, kada izjavi da će, na primer, Kosovo samo rešavati svoje probleme (Politika, 1. novembar 2011.), a da će tamošnji Srbi pronaći svoje mesto u takvom Kosovu ili će morati da odu na traktorskim prikolicama.

Treba se setiti i njegove izjave iz emisije „Utisak nedelje“ iz juna prošle godine, da je insistiranje Srbije da se utvrdi istina o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji nazvao „primerom koji naša politika neodgovorno zloupotrebljava“.

Sličnih neprincipijelnih Jovanovićevih izjava ima još mnogo. Izjava da je Republika Srpska nastala na genocidu i da će Srbi s Kosova ili prihvatiti albansku vlast ili se iseliti ne spadaju u istu ravan morala u politici. Sva je prilika da je upravo Čedomir Jovanović paradigma evroatlantskog šovinizma prvog razreda.

Politikolozi smatraju da u širem smislu, svako posmatranje jednog partikulariteta, kao boljeg, može da se smatra oblikom šovinizma. Evroatlantski šovinizam koristi prastaru tehniku moralne diskreditacije protivnika. Moralno diskvalifikovani, ostajete bez mogućnosti odgovora. Jer, sa vama se o vašim argumentima u tom slučaju više ne polemiše.

Samo na taj način, Srbi s Kosova i Metohije kao legitimnu alternativu albanskoj nepriznatoj državi mogu imati traktore i selidbene kolone.

Ovaj tekst, razume se, ne bi bio kompletan bez pomena Jovanovićeve izjave iz marta prošle godine, kada je povodom dešavanja u Libiji Afrikance nazvao kanibalima.

U demaršu afričkih država, navodi da je Jovanović izneo „izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih kanibalima“, a da na to nisu reagovali predsedništvo, vlada i političke stranke, „pa čak ni organizacija ili komisija koje se bore protiv rasne diskriminacije“ u Srbiji.

Ali, ova politička jednačina je prosta. Srpska država i civilni sektor ne reaguju u sličnim situacijama ni kada su sami Srbi u pitanju. Valjda je to sudbina moralno diskvalifikovanih nacija, čije elite sanjaju malo evroatlantskog šovinizma.

#Geto Srbija

ceda kosovo ldp srbija

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse