EU: Polovina hrane u đubretu, milioni ljudi u siromaštvu

image

 

Gotovo polovina jestive i zdrave hrane završi u kantama za đubre u domaćinstvima širom Evropske unije, ali i u supermarketima, restoranima i catering kompanijama.

 [24 sata info] 

U isto vreme, 79 miliona građana EU živi ispod linije siromaštva, a 16 miliona zavisi od pomoći u hrani od dobrotvornih organizacija, prenosi portal Euractiv, specijalizovan za praćenje Evropske unije.

U rezoluciji "Kako izbeći bacanje hrane" usvojenoj 19. januara, Evropski parlament je pozvao da se donesu hitne mere koje će prepoloviti količine bačene hrane do 2025. i olakšati pristup hrani za siromašne građane EU.

U rezoluciji se predlaže da se na nivou država započnu kampanje protiv bacanja hrane, da pakovanja hrane treba da budu manja, ali i da trgovinske lance treba stimulisati da robu kojoj uskoro ističe rok prodaju po daleko nižim cenama.

U nekim članicama je, međutim, zabranjeno da supermarketi hranu prodaju ispod troškova proizvodnje.

Godišnje se na nivou cele EU baci 89 miliona tona hrane ili 179 kilograma po stanovniku. Ako se ništa ne preduzme, do 2020. ta količina će porasti za 40 procenata, na 126 miliona tona bačene hrane, prenosi Fena. 

Domaćinstva su najodgovornija za rasipanje hrane, budući da učestvuju sa 42 procenata u ukupnoj količini bačene hrane, pri čemu bi dve trećine toga moglo da se iskoristi. Proizvođači bace 39 procenata "jestivog" otpada, trgovinski lanci pet posto, dok catering industrija baci 14 posto hrane.No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse