EULEX TRAŽI STRANU POMOĆ U SLUČAJU MEDICUS!

 

Tužioci Misije Evropske Unije na Kosovu, EULEKS, u procesu protiv sedam osoba osumnjičenih za trgovinu organima u slučaju poznate klinike Medicus, tražili su pomoć od nekoliko zemalja da identifikuju žrtve.

 

   

 

"Imamo nekoliko zahteva za pravnu pomoć u mnogim zemljama, uključujući i najvažnije, Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku, da se identifikuju i lociraju žrtve donatora kao hitno", rekao je agenciji AFP, Specijalni tužilac Evropske unije, Džonatan Ratel.


U slučaju Medicus sedamoro njih je optuženo za trgovinu organima, koji su deo međunarodno organizovanog kriminalnog prstena.


Među optuženima su bivši generalni sekretar Ministarstva zdravlja Kosova Iljir Rrecaj, poznati Prištinski urolog Lutfi Derviši, zatim turski lekar Jusuf Sonmez i izraelski državljanin Moše Harel.


Prema navodima optužnice, žrtve su regrutovane iz siromašnijih zemalja istočne Evrope i centralne Azije. Oni su obećali iznos od 15 hiljada evra za uzete organe, a oni koji su kupovali ove organe plaćali su i do 100 hiljada evra.


U optužnici se navodi, da oko 20 identifikovanih žrtava do sada nisu naplatili obećani iznos, a organi su im već uzeti.


Tužilac Džonatan Ratel kaže da se radi sa Sjedinjenim Državama, Kanadom, Nemačkom i Britanijom, da bi pronašli još žrtava.
"Mi intenzivno radimo sa svim ovim zemljama i koristimo sve što imamo, da se lociraju, identifikuju ove žrtve, kao i da svedoče o tome šta i kako se dešavalo", rekao je Ratel.

Izvor: Zeri

eulex kosovo medicus organi

No ratings yet - be the first to rate this.

Add a comment

You're using an AdBlock like software. Disable it to allow submit.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse