KRAĐA BUDŽETA : OLIVER DULIĆ !

 

Za čudnu uslugu „arhiviranja i skladištenja e-mail poruka“ Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja platilo je čak 3.646.082 dinara firmi Serbian Business Systems iz Beograda, može se videti u rubrici „javne nabavke“ na sajtu tog ministarstva. Nije jasno kakva je to usluga i kako je ministar Oliver Dulić procenio da jedna privatna firma treba da čuva elektronsku poštu organa državne uprave, umesto da to radi samo ministarstvo.

 

 

Ovaj podatak objavio je Centar za razvoj neprofitnog sektora, a pregled ostalih javnih nabavki u rubrici Izveštaj o sprovedenim javnim nabavkama u 2011. godini na sajtu ministarstva kao i podaci sa portala Uprave za javne nabavke pokazuju da je ministar Dulić isplatio i druge milionske iznose za usluge koje građanima Srbije svakako nisu potrebne.


Tako poreski obveznici
plaćaju 132.602 dinara mesečno (75.000 neto) izvesnog Miloša Panjkovića iz Beograda za uslugu organizacija i koordinacija svih društvenih činilaca (jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, udruženja građana i drugih), radi realizacije široke društvene akcije uklanjanja i rešavanja problema neuređenih deponija u Republici Srbiji pod nazivom "Očistimo Srbiju".

Kako Panjković uspeva da „organizuje i koordinira sve društvene činioce“ ostaće tajna, pošto ta osoba nije poznata široj javnosti – dakle „svim društvenim činiocima“ – a uostalom njegov posao bi trebalo da radi samo ministarstvo, bez plaćanja dodatnih honorara.

 

Za akciju „Očistimo Srbiju“ honorar je dobila i Milica Marić za uslugu „marketinške aktivnosti, i to 384.000 dinara neto. Solidno je prošao i Marin Krešić koji je za „usluge savetnika za pripremu predloga projekata i mera“ dobio 480.000 dinara neto.


Nejasno je zašto su ministarstvu potrebne
kožne jakne, tašne i kaiševi za koje je kao za „službenu odeću“ Dulić firmi Mona isplatio gotovo pet miliona dinara, dok je Brankodeksu iz Zemuna plaćeno 1.707.743 dinara za cipele i čizme.


Već pomenutom Serbian Business Systems
u avgustu je plaćeno i 486.000 dinara za laptop računare, dok je Damir Trninić iz Beograda zaradio 540.000 dinara neto za „uslugu redizajna sajta ministarstva“.


Posebno su zanimljive javne nabavke u oblasti informisanja – za koje je Dulić platio bar 70.000 evra. Tako je za uslugu „praćenja štampanih i elektronskih medija“
firmi Real Time Clipping povezanoj sa neformalnim savetnikom predsednika Borisa Tadića Srđanom Šaperom plaćeno 1.648.224 dinara, dok je Infobirou isplaćeno 1.805.400 dinara za uslugu informativne video produkcije. Prema podacima koje je u Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji objavio Savet za borbu protiv korupcije, Infobiro ima ovakve ugovore sa bar osam ministarstava.


Ugovor najveće vrednosti u ovoj oblasti ministarstvo je potpisalo 20. septembra sa agencijom Stoa za „informisanje javnosti o aktivnostima Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja“ – iznos je 3.681.600 dinara sa PDV-om.

Zašto jedna agencija treba da informiše javnost o aktivnostima ministarstva? Zar to ne radi samo ministarstvo? Odgovor se može naći u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije: „Agencije Meken Erikson grupe i Stoa pružaju usluge institucijama na čijem čelu su kadrovi DS, kao što su Telekom Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo trgovine i usluga ili Ministarstvo spoljnih poslova.

Agencija Stoa već više godina radi za Skupštinu grada Beograda, kao i Skupštinu grada Novog Sada, koju tradicionalno vodi DS. (...) Vlasnik agencije Stoa je Ljubomir Podunavac, politikolog i aktivista DS-a, koji je trenutno, pored angažmana u svojoj agenciji, na funkciji direktora RTV Šabac“, objašnjeno je u ovom izveštaju.

 

Ministarstvo životne sredine dodalo je ovo objašnjenje uz osnovne podatke o nabavci usluge arhiviranja i skladištenja elektronskih poruka:

U sklopu nabavke je izvršena nabavka potrebnog hardvera: dva IBM System x3550M2 platform servera, proširenje postojećeg IBM storage-a sa kapacitetom od 12 h 2TB za skladištenje i čuvanje svih email poruka, dva SAN Switch-a za povezivanje novih servera sa postojećim Storage uz migraciju direktno povezanih servera (Tivoli i Exchange 2007) na SAN mrežu kao i nabavka i instalacija dva Microsoft 2008 R2 servera i dva Microsoft Exchange 2010 servera. Takođe, nabavljeno je dodatnih 20 LTO4 traka za Tape Library. Usluga migracije sa Exchange 2007 na Exchange 2010 svih korisničkih naloga i baza, kao i obuka (Workshop) za dva administratora za korišćenje TSM programa za arhiviranje i čuvanje poruka.

Ovom nabavkom proširen je kapacitet za sve zaposlene da ne moraju da brišu stare poruke, odnosno, sada je povećan kapacitet sa 3 GB na 30 GB po svakom zaposlenom (450 mailbox-ova), sa redovnim čuvanjem (backup-om) na trake preko IBM-ovog programa Tivoly Storage Manager (TSM), koji je takođe nabavljen u sklopu ove nabavke.

Ako su, kako ministarstvo tvrdi, kupljena dobra - serveri i trake - postavlja se pitanje zašto je u osnovnoj dokumentaciji navedeno da se radi o usluzi.

 

Izvor: Pištaljka / Vladimir Radovanović

budžet dulic srbija vlada šaper

No ratings yet - be the first to rate this.

Comments (1)

1. Eko Medija (link) 10/02/2012

Oliver Dulić je Bunjevac,iz Hajdukova kod Subotice (sela nastanjenog Bunjevcima,odnosno Hrvatima doseljenim iz Hrvatske,oko reke Bune te otuda i naziv Bunjevci...tobože nisu više Hrvati !) odakle na primer je i Zvonko Bogdan,pevač...rođak je Ivane Dulić-Marković,poznate po aferi kupovine vojvođanske zemlje za račun hrvatskih firmi...svi Bunjevci pa i Oliver imaju hrvatsku putovnicu...i državljanstvo Hrvatske...njegov rođeni brat je isteran iz policije jer je imao falsifikovanu diplomu,kao i Oliver...dakle,Oliver nije čak ni ortoped...ali je zato dobar Hrvat,dobar katolik i najbolji lopov u "Žutom" dresu - preko akcije "OČISTIMO SRBIJU" pokrao je više od 6 miliona evra do sada !!! Sebe naziva "Čistačica" na Twitteru ...a i jeste - OVA BUNJEVAČKA ČISTAČICA JE OČISTILA BUDŽET SRBIJE - DO POSLEDNJEG DINARA !!!

Add a comment

You're using an AdBlock like software. Disable it to allow submit.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse