Oprez: Facebook-om se širi novi viris

Nova opasnost za korisnike najpopularnije društvene mreže na svetu – mrežom se proširio virus Ramnit koji krade korisničke lozinke i do sada je ukrao više od 45 hiljada šifri, objavili su iz sigurnosne kompanije Seculert.

 

Veruje se da hakeri koji stoje iza Ramnita koriste ukradene lozinke kako bi se ulogovali na Facebook profile žrtava i onda dalje slali opasni virus njihovim prijateljima. Osim toga, napadači iskorišćavaju činjenicu da velik broj ljudi koristi istu lozinku za Facebook i ostale korisničke račune, pa postoji opasnost da se virus proširi i korporativnim mrežama - kaže se u saopštenju kompanije.

Slanjem linkova drugim korisnicima, Ramnit će se širiti i dalje pa će broj ugroženih korisnika na Facebook-u biti sve veći.

Virus Ramnit je otkriven u aprilu 2010. godine kada su ga hakeri koristili za krađu privatnih podataka i pristup mrežama finansijskih institucija i nekih korporativnih mreža.

Ono što je posebno opasno u ovakvim situacijama, upozoravaju u Seculertu, je da mnogi koriste iste šifre za različite račune i servise što bi hakeri mogli da iskoriste za druge prevare i prikupljanje osetljivih i privatnih informacija.

U Facebooku ipak nisu zabrinuti – novinarima su rekli da znaju za ovaj problem već oko nedelju dana i da su preduzeli sve mere da zaustave širenje ovaj virus, a korisnicima svoje mreže su poručili da ne otvaraju nepoznate i čudne linkove koje im prijatelji postavljaju na zid i da odmah prijave bilo kakve sumnjive aktivnosti na mreži, jer antivirusni program nisu dovoljna zaštita.

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse