PLJAČKA SRBIJE: BOGATSTVO NE MOŽE DA ČEKA!

 

Činjenica da je pljačka hrvatskih građana vršena uz pomoć kompanije za marketing i advertajzing, nije bila dovoljno asocijativna u zemlji u kojoj vladajući marketing predstavljaju najjače "stranke" - McCann u raznim pojavnim oblicima, Direct Media i Nova Communications, inače vlasništvo državnih službenika Srđana Šapera, Dragana Đilasa i Nebojše Krstića, koji su slučajno i visoki funkcioneri reformatorske Demokratske stranke.

 

Izvođači strateškog političkog marketinga: Tijanić savetuje Šapera

Izvođači strateškog političkog marketinga: Tijanić savetuje Šapera

 

U periodu od nekoliko meseci hrvatska policija i USKOK (ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) su pažljivo analizirali poslovanje “Fimi Media” sa preko 20 državnih kompanija, ministarstava i javnih ustanova, i istovremeno sabirali ukupnu direktnu štetu koju je zbog sumnjivih ugovora i naduvanih cena pretrpeo državni budžet. Tako je otkriveno da je čak i novac iz nekih evropskih fondova završavao na računu spomenute agencije (političara).

Jedan od fokusa ove istrage je bio način na koji je ova firma dobijala "masne" državne ugovore kao i naglo bogaćenje vlasnika koji su od prosečne firme, za samo nekoliko godina, postali multimilioneri i "uspešni biznismeni".

U istom periodu višestruko veća suma od one iz afere "Fimi Media" je iz budžeta republike Srbije završila na računima nekoliko marketinških kompanija u vlasništvu srpskih političara. Za konačnu cifru je izgleda potrebna istraga našeg UBOPOK-a i tužilaštva, koja, sigurno iz nekog državotvornog razloga, već godinama izostaje.

Tako je samo u 2009-toj godini na računima niza kompanija u potpunom ili većinskom vlasništvu Srđana Šapera, doskorašnjeg člana predsedništva Demokratske stranke i savetnika predsednika Srbije završilo oko 12 miliona eura, od čega dobar deo iz budžeta republike i lokalnih samouprava (koliko je tačno miliona samo državnog novca je u pitanju, tema je za nadležne organe koji neće reagovati).

McCann Grupa, McCann Erickson, McCann Erickson Public Relations i McCann Erickson Clipping su, prema objavljenim finansijskim izveštajima samo u 2009. godini ostvarili prihode od 53.236.000 dinara, 826.040.000 dinara, 253.945.000 dinara i 63.658.000 dinara. Ukupno 1.196.879.000 RSD ili preko 12 miliona eura po tadašnjem kursu.

 

Idol tranzicione Srbije: Srđan Šaper, vlasnik i Chief executive officer (CEO) McCann Erickson

 

U 2008. godini na račune Šaperovih firmi "leglo" je 939.072.000 dinara, 241.232.000 dinara i 642.000 dinara, ukupno 1.180.946.000 dinara ili više od 13,5 miliona evra. U 2007. godini 1.154.762.000 dinara, 195.014.000 dinara, ukupno 1.349.776.000 dinara ili oko 17 miliona evra.

U čemu su dakle sličnosti sa "Fini Media" i korupcionaškim skandalom u Hrvatskoj? Većinu klijenata, prema spiskovima samih kompanija McCann Erickson Public Relations i McCann Erickson Clipping, čine korisnici državnog budžeta u čijim upravnim odborima i udobnim foteljama sede stranačke kolege, kamaradi Srđana Šapera.

Jedan od najunosnijih poslova, za ekskluzivno obavljanje marketinških i PR poslova državnog Telekoma, McCann Erickson dobija devet (9) meseci nakon što je na mesto generalnog direktora Telekoma Srbija izabran bivši generalni sekretar predsednika Srbije Borisa Tadića Branko Radujko  (B92, 28.12.2007. i eKapija, 25.09.2008). Nedeljnik "Vreme", zahvaljujući tesnim vezama sa svetom tajkuna, ispravno zaključuje da Srđan Šaper i Branko Radujko spadaju u najuži krug  "dvorjana" Borisa Tadića, predsednika Srbije i Demokratske stranke (Vreme, br. 914).

 

Tako je, navodno, jedna od kompanija Srđana Šapera, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) zabeležila rast prihoda od 52000% u periodu između 2005. i 2008, dok je druga upetostručila prihode (nije jasno zašto nisu sačuvani finansijski izveštaji na sajtu agencije i za te godine, niti gde se mogu pronaći).

Nažalost, sličnosti sa aferom "Fini Media" ovde prestaju, jer se u Srbiji ovakvo "poslovanje" ne istražuje, niti je predmet posebnog interesovanja tužilaštva ili, ne daj bože, uprave za borbu protiv organizovanog kriminala. U zemlji Srbiji, naime, zakoni omogućavaju političarima da budu vlasnici firmi koje ostvaruju profit preko državnog budžeta, sve dok su, tobož, upravljačka prava preneta na treće lice. Sudeći po broju državnih klijenata i eksponencijalnom uvećanju prihoda, jasno je da je postignuto akciono jedinstvo u satiranju nesrećnih poreskih obveznika.

Opisano "poslovanje" praktično predstavlja legalizaciju korupcije jer svaki političar pri vrhu vlasti može da ima, ili ima neku firmu koja posluje sa državom i izvlači novac iz budžeta. Drugu dobitnu "kombinaciju" predstavlja poslovna saradnja sa tajkunima kojima visokopozicionirani državni službenici čine političke ustupke, čime se ostvaruju multimilionski prihodi (Oliver Dulic: DG Comp. računari, DG Company; Srđan Saper: McCann Erickson, Dragan Đilas: Direct Media, Mirko Cvetković (do 2010.): Jugoslovenska autorska agencija - Autorska agencija za Srbiju, do 2008: BRG DOO, itd.)

 

Međutim, ni tako koncipirane zakone lokalni moćnici ne poštuju, jer im se može. Otuda je, sasvim opušteno i bezbrižno, Oliver Dulić bio u sukobu interesa čitave dve i po godine (pistaljka.rs), a Srđan Šaper obavljao više javnih funkcija (Beogradska filharmonija), opslužujući istovremeno funkciju CEO McCann Ericksona.

Koga se tiče, ko im šta može, što Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, član 8, jasno kaže da funkcija CEO (Chief Executive Officer) predstavlja sukob interesa:

"Funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od izbora, postavljenja ili imenovanja, prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na pravno ili fizičko lice, koje nije povezano lice, da ih ono, u svoje ime a za račun funkcionera, vrši do prestanka javne funkcije.

U roku od pet (5) dana od prenosa upravljačkih prava, funkcioner je dužan da nadležnom odboru dostavi podatke o licu na koje je preneo upravljačka prava i dokaze o prenosu upravljačkih prava. Lice na koje je funkcioner preneo upravljačka prava postaje povezano lice.

Funkcioner ne sme licu na koje je preneo upravljačka prava davati obaveštenja, uputstva i naloge, niti može na bilo koji drugi način preko njega uticati na vršenje prava i obaveza u privrednom subjektu. Funkcioner ima pravo da se obaveštava o stanju privrednog subjekta.

 

Na jednom beogradskom grafitu, očajni građanin je ponudio institucionalno rešenje:
"Da platimo Idolima da ponovo sviraju? Biće nam jeftinije."

 

#Geto Srbija

Izvor:eNovine

direkt media djilas mc cann mediji šaper

No ratings yet - be the first to rate this.

Add a comment

You're using an AdBlock like software. Disable it to allow submit.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse