Srbija ODUSTAJE od 1244, a Kosovo od Republike!

 

Kosovo i Srbija će početkom februara postići dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, a kompromis će biti bolan, objavila je Koha ditore.

 

Posrednik u tehničkom dijalogu Robert Kuper je pripremio zaključak koji će definisati način na koji će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim predstavljanjima, bez mogućnosti Srbije da to negira.

Rešenje će, kako navodi list, biti da Kosovo pristane da bude predstavljeno bez pominjanja reči Republika, dok će se Srbija saglasiti da se u predstavljanju Kosova ne pominje Rezolucija 1244 SB UN.

Šefica kosovskog tima za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri je za dnevnik izjavila da se Kosovo saglasilo da na regionalnim skupovima bude predstavljeno bez reči Republika i sa fusnotom u kojoj će pisati da se ne prejudicira status Kosova. Tahirijeva je kazala da takvo rešenje u suštini odslikava realnost u regionu, gde pored Srbije Kosovo ne priznaju Bosna i Hercegovina, Rumunija i Grčka.

"Ovakvim rešenjem te zemlje više neće moći da odbijaju saradnju s Kosovom", kazala je Tahiri. Prema njoj, taj model je preuzet od slučaja Makedonije, koja se sa Grčkom spori oko imena.  (Da li to znači da ni vlada Srbije neće moći da odbije saradnju, iako uporno govori da ne priznaje Kosovo)?????

Rešenje s fusnotama će se prema Editi Tahiri koristiti i prilikom sklapanja sporazuma sa Evropskom unijom zbog činjenice da Kosovo još nije priznalo pet zemalja članica EU, ali će u fusnoti prilikom potpisivanja dokumenata pisati da je Kosovo nezavisna država koju nije priznalo pet država EU. Zvaničnici Srbije ranije su najavljivali da neće odustati od Rezolucije 1244 SB UN pri rešavanju pitanja predstavljanja Kosova.

Po svemu sudeći, izgleda da će vlada Srbije ipak odustati od rezolucije 1244, i time još više pognuti glavu da bi se dodvorila EU, u koju većina građana Srbije NE ŽELI  da ide “po svaku cenu”.

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse