VIDEO Odmazda za zatvaranje Megauploada: Hakeri srušili stranice FBI-a

Na Novom Zelandu su uhvaćeni osnivači Megauploada Kim Schmitz i Mathias Ortmann sa još dvojicom zaposlenih.

Anonymousi su pokrenuli svoj najveći napad u istoriji, samo u protekla 24 sata zabeleženo je 218 hakerskih napada...

Anonymousi, grupa hakera koja se između ostalog bori za slobodu interneta, noćas su pokrenuli globalnu akciju pod nazivom  'Operation Megaupload'.

Posle akcije američkih vlasti koje su u četvrtak zatvorile Megaupload.com, stranicu za deljenje datoteka, hakeri su odgovorili nizom napada. Grupa Anonymous tvrdi da stoji iza rušenja najmanje šest stranica, među kojima su ministarstvo pravde FBI koji su neko vreme bili nedostupni. Stranice Universal Music Groupa RIAA-e (udruženja muzičkih izdavača) i dalje su nedostupne.

Tvrde da su napali i MPAA (udruženje filmskih izdavača), ali su te stranice sada dostupne, kao i US Copyright Office, dok je udruženje policijskih načelnika u Juti nedostupno.

Megaupload je jedan od sajtova koje su se 18. januara priključile ‘potpunom zamračenju’, globalnoj protestnoj akciji kao reakciju na kontroverzne predloge zakona SOPA i PIPA. Ono što je izazvalo Anonymouse na akciju “Operacija Megaupload” je činjenica da je FBI pokazao da mu pomenuti zakoni uopštee nisu potrebni da bi sa lica interneta brisao stranice i servise, a koji potencijalno krše američke zakone.

Karta internet aktivnosti pokazuje kako je internet promet pao za 24 procenata od uobičajenog kao i to  da je u protekla 24 sata zabeleženo 218 hakerskih napada.

Priloženu kartu napada na internet stranice možete pratiti preko ovog linka.

Podsetimo, FBI je podneo tužbu protiv Megauploada i Megavidea zbog “masovne svetske online piraterije“. Stranicama su blokirani domeni, a terete se za kršenje prava više od 500 miliona dolara vrednih filmova i ostalih sadržaja.. Četiri ključna zaposlena, uključujući i osnivača Kim Doctoma, uhvaćeni su na Novom Zelandu. Još troje optuženih su u bekstvu, piše BBC.

Policija na Novom Zelandu zaplenila im je oko 8 miliona dolara, luksuzne predmete među kojim je i Rolls Royce Phantom Drophead Coupe. FBI je policiju na Novom Zelandu kontaktirao početkom prošle godine da im pomognu u istrazi. Uhvaćenu četvorku doveli su pred sud pa su zadržani u pritvoru do ponedjeljka kada će sudija odlučivati o kauciji.

Samo dan ranije veliki broj ljudi u SAD-u protestovao je protiv predloga zakona SOPA i PIPA za koje tvrde da žestoko udaraju na slobodu na internetu i da ugrožavaju sam internet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=N2WqU-HvyUI&w=448&h=252&hd=1]
Ne kačite se sa Nama!

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse