ŽANDARMERIJA: Mišljenje i lični stav

uvek na strani naroda... Ivica Dačić na proslavi jubileja

 

Da sve što se dešava u poslednje vreme u Srbiji, izgleda kao dobro izrežirana predstava ukazuje nekoliko činjenica.

 

S jedne strane su, nekadašnji JSO i njihov komandant Milorad Ulemek Legija kao sile zla i negativci, i jedan potencijalni negativac komandant žandarmerije Bratislav Dikić.

Na drugoj strani su pozitivci RTV B92, Blic i drugi prorežimski mediji, koji brinu o budućnosti Srbije, zaštiti građanskih prava i o tome da se nikada više ne vrate ozloglašene devedesete.

Ostali likovi u ovoj predstavi, poput Ivice Dačića, Milorada Veljovića i nekoliko političkih analitičara imaju epizodne uloge.

Da sve liči na predstavu za narod i po mom skromnom mišljenju, na izbornu kampanju, shvatio sam posle gostovanja Bratislava Dikića u emisiji ’’Između dve vatre’’, kod Jugoslava Ćosića.

Cilj ovog ’’pozorišta u kući’’ je, da narod shvati, kako bi u slučaju odlaska sa vlasti Demokratske stranke, u ovoj zemlji zavladao haos, kako bi se vratile mračne sile iz prošlosti i kako bi se narod opet naterao da bira između dva zla.

 

Međutim, ’’neće da može’’, ta vremena su prošla i danas postoji samo jedno zlo!

 

Dokle ide ta priča, pokazuje i to, da su generalu policije Bratislavu Dikiću smislili i nadimak ’’mali Legija’’, kako bi mu odmah prilepili etiketu negativca.

To bi bilo, kao kada bi jednog našeg političara nazvali ’’mali buda’’, kako bi popravili medijsku sliku o njemu.

Zagrevanje medijske scene i javnosti, počelo je negde krajem decembra, pojavljivanjem sporadičnih informacija u medijima o stvaranju nove JSO, novim uniformama sa crvenim beretkama i vozilima koja su već ofarbana u crno.

Onda je usledio i prvi dramski čvor, pronalaženje naoružanja i eksploziva u Banja Luci, gde je postojala mogućnost da ostanemo bez celog državnog vrha.

I taj događaj je vezan za mračne sile prošlosti.

Nakon toga gostovanje Ivice Dačića u emisiji kod Jugoslava Ćosića.

Ivica Dačić je toj emisiji, odgovarajući na pitanja voditelja, uglavnom gledao u sto, da ne kažem u patos, osim u par situacija kada je vidno iznerviran gledao u oči Ćosiću.

Oni koji i malo poznaju govor tela, shvatiće da Dačiću nije bilo lako i da je očigledno nešto skrivao.

Za razliku od njega, Dikić je delovao vrlo sigurno i opušteno, i na sva pitanja voditelja odgovarao je sigurnim glasom i gledajući ga u oči.

Tako da je Ćosić, uspeo da obavi samo pola posla.

On ima onaj stil, postavi pitanje gostu, gost krene da odgovara, onda ga on podpitanjima spreči da odgovori do kraja, tako da ne dobijemo pravu informaciju i poluistina ostane da lebdi u vazduhu.

A poluistinom je najlakše manipulisati.

Gledajuću pomenutu emisiju, počeo sam i ja da se pitam, odakle Ćosiću dokumenta, koja su pritom i službena tajna?

Posle svega očigledno je da su ta dokumenta i dospela u javnost, kako bi se ’’zamutila voda’’.

Ćosić se pita, kako to da policijskim snagama u Srbiji treba čak 61 snajperista?

Pokušaću laički da odgovorim, 10 snajperista su na liniji razganičenja sa Kosovom i Metohijom, jedna smena na položaju traje 12 sati, što znači su još njih 10 u drugoj smeni i čekaju da ih zamene.

Ova grupa provode na terenu 10 dana, i onda ide kući da odmara, mora neko da ih zameni, to su još 20 novih ljudi.

I za hitne potrebe, na primer posete visokih zvaničnika drugih zemalja, ili specijalna hapšenja, u pripravnosti mora du bude još snajperista, i eto potrebe za novim ljudima.

Dalje, pripadnici nekadašnje JSO imaju sada po slobodnoj proceni između 38 i 45 godina, i verovatno su većina i porodični ljudi, kojima je najmanje sada do gušterisanja, lomatanja po gudurama, napornih treninga i izvršavanja zapovesti.

Diković je emisiji i to objasnio, da do povećanja pripadnika žandarmerije dolazi tako što se iz Uprave za obezbeđenje preuzima 450 ljudi.

Što se mene lično tiče, cenim rad novinara RTV B92, bave se istraživačkim novinarstvom, i zahvaljujući njima otkriveno je puno loših stvari u našem društvu, jedino zameram što u mnogim situacijama nisu objektivni i služe samo jednoj strani, i tako ostavljaju utisak krave koja daje punu kofu mleka, i onda je kopitom prospe.

Za kraj, i nekadašnji JSO nije napravio Legija, nego mu je to neko dozvolio, političari su ti koji vladaju i imaju moć, a policija i žandarmerija ispunjavaju naređenja.

Lični stav: Nebojša Tatomir

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse