ACTA-a, kopija SOPA-e, stiže u Evropu: Vlasnici autorskih prava traže STALNI NADZOR korisnika!

Protivnici ACTA-e tvrde da ugrožava građanske slobode, pravo na privatnost i internet inovacije

 

I dok se prašina oko spornih zakona SOPA-e PIPA-e u Sjedinjenim Američkim Državama stišava, Evropska unija bi ove nedelje trebala da počne sa radom na ratifikaciji svog globalnog zakona na zaštiti intelektualnog vlasništva - Anti-piratski trgovinski sporazum (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic. Evropske države, među kojim je i Irska, ove nedelje pridružiće se SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Jordanu, Maroku, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kanadi u pružanju podrške ACTA-i.

Prema objašnjenju  Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv falsifikovanja fizičkih dobara, poput lekova. Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primenu pa će svoje resurse koristiti i za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacione tehnologije'. (CENZURA)

Prošlog nedelje brojne velike internet stranice, poput  Wikipedije , WordPress-a, Boing Boinga, Craigslista i Reddita, ustale su protiv SOPA-e i PIPA-e. Milioni internet korisnika, pridrućilo se protestu putem društvenih mreža. Protest, koji je uključivao potpisivanje peticija i pisama političarima, bio je uspešan u nameri da Biela kuća i zastupnici američkog parlamenta odustanu od donošenja ranije navedenih zakona.

Jedan od glavnih razloga zašto je ACTA postala novi 'trnu u oku interneta' je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli da ugroze privatnost korisnika,  građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima, kao i razvoju države.

- O ACTA-i pregovara odabrana grupa industrijskih zemalja van postojećih međudržavnih sporazuma za zaštitu intelektualnog vlasništva, poput Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo ( World Intellectual Property Organisation ) i Svetske trgovinske organizacije ( World Trade Organisation ). A civilno društvo i zemlje u razvoju namerno su isključene iz ovih pregovora.

I dok trenutno međunarodni forumi, bar do nekih granica, pružaju prostor da se čuju druga različita mišljenja i da se na njih odgovori, ništa od toga neće uticati na rezultat pregovora o ACTA-i  upozorava EFF.

Nekoliko zemalja koje će ratifikovati sporazum, poput Irske, objavile su u javnosti informacije o pregovorima o ACTA-i.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dmQN93NqqDM&w=620&h=348&hd=1]
Za prevod, pritisnite CC.

Dokumenti, koji se nalaze u posedu EFF-a, upućuju na to da vlasnici autorskih  prava traže nove zakonske režime koji će 'podstaknuti pružaoce internet usluga da povećaju saradnju sa vlasnicima prava u ukidanju spornih materijala sa interneta'.

Irske vlasti će za svega nekoliko dana ozakoniti alate kojim će vlasnicima prava muzičkih i filmskih kompanija, omogućiti da pravnim procedurama protiv pružalaca internet usluga spreče skidanje ilegalnih materijala sa interneta. Udruženja za zaštitu autorskih prava koja su podržala nastanak ACTA-e, od pružaoca usluga traže i stalni nadzor protoka informacija kroz celu mrežu kao i uvođenje korisničke politike 'tri-promašaja-i-napolje', za kršenje sporazuma.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu proveru internet komunikacije korisnika čime su ugrožene lične i građanske slobode, pravo na privatnost i internet inovacije.

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse