Хакери креирају сопствени интернет

Немачки програмери почињу да праве сопствени свемирски програм који ће заобићи све интернет цензуре у паралелној мрежи

Као одговор на пооштравање закона у борби против пиратерије, у неколико земаља хакерске заједнице нуде брата близанца, глобалну мрежу која постоји ван свих политичких препрека и ограничења.

Пројекат је паралелна мрежа у власништву три Немца, чланова хакерске заједнице из Штутгарта. Програмери ХДЗ и Армин (Армин Бауер), заједно са инжењером Андреасом Хорнигом поставили су циљ да се створи мрежа комуникације "без цензуре". "Хајде да покушамо да одвојимо Интернет из надлежности земље и држава" - они су понудили да се састану са хакерима током конгреса Хаос Комуникација у Берлину.

Са правне тачке гледишта, други интернет се НЕ МОЖЕ сматрати као прекршај, каже Алан Вудворд, професор Универзитета у Сурреи. Међутим, у завршној фази свог програма, они се могу суочити са политичким проблемима.

"Спољни простор није подељен на политичким сферама утицаја, међутим, владе појединих држава могу ићи у крајност и променити закон, како би тај паралелни систем комуникације постао илегалан" - рекао је експерт.

Hackerspace Global Grid- Глобални пројекат Мрежа, жели да створи брата близанца интернета у две фазе. Активисти би у првом моменту створили земљу, предајнике и репетиторе, па би онда установили  "контролне тачке". У другој фази је лансирање  сателита у орбиту.

На самом почетку, по тврдњама Армина Бауера, неће бити проблема: постоје случајеви успешних Аматеур Хомемаде  сателита. Теже је створити жељени предајник да одреди тачну локацију сателита.

За ту сврху, Бауерова група ће користити постојећу ГПС технологију и прилагодити је својим потребама "обрнутим поступком". "ГПС пријемник омогућује контакт ка сателиту да одреди своје место, ми ћемо  искористити овај механизам за претрагу сателита," - рекао је 26-годишњи и програмер.

Прототипови земаљских предајника који су потребни за обраду сигнала из свемира, биће на располагању хакерима ове године. Трошкови једне земаљске станице, према прелиминарним прорачунима Хацкерспаце Глобалне Мреже треба да буде око 100 евра.

Подсетимо се да су у 2011, владе САД и Италије на челу, пооштриле правилнике и законе о раду у сајбер простору.

То је, посебно нацрт  Stop Online Piracy закона - измене и допуне регулисање односа између корисника и права.
Тај закон предвиђа да владама да проширена права локалних и федералних власти: по њиховим налозима, ИСП ће морати да блокирају све сајтове са пиратским садржајем.

Верује се да ће промене у закону штитити власнике информација од злоупотребе и кршења ауторских права. У том случају, према критичарима SOPA, пројекат утврђује услове за дискриминацију власницима ресурса: забрану могу да добију СВИ, па и сајтови чији администратори нису у вези са пиратеријом и пласманом нелегалних садржаја. Протестима и демонстрацијама против овог закона придружили што су Интернет гиганти као Google, Facebook, Yahoo, Twitter,Mozilla, eBay, LinkedIn, AOL, Zynga, Kaspersky lab, и многи други.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mu9IoYdViuc&feature=related]Britney Spears - Criminal
- YouTube

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse