Zbog nove opcije Timeline, gase račune na Facebook-u!

Među korisnicima Facebook-a u Finskoj proširila se informacija da se na Timeline-u prikazuju privatne poruke i poruke sa chat-a, nastala je velika panika među onima koji imaju profile...

 

 

 

Iako su u Facebooku korisnicima omogućili rok od sedam dana u kom mogu proučiti sve opcije na Timeline-u pre nego što on postane vidljiv svima, ova opcija izazvala je pravu paniku u Finskoj, zbog čega su korisnici iz ove zemlje počeli masovno da brišu arhive poruka i chat-ova, dok je veliki broj njih u potpunosti počeo da gasi svoje račune na ovoj društvenoj mreži.

 

 

Do problema je došlo, kad  se među Finskim korisnicima Fejsa pojavile informacije da ova mreža ponovo ima veliki sigurnosni propust, kao i to da  se na Timeline-u prikazuju privatne poruke i poruke sa chat-a. Jedan  korisnik je čak objavio i screenshot svog profila na kom se potvrđuje ovaj veliki propust.

 

 

Ova  informacija je odmah uzbunila stručnjake iz Facebook-a,  jer je više nego jasno da bi ovakav propust bio prava katastrofa za društvenu mrežu i sve korisnike – pogotovo u vreme kada pripremaju izlazak na berzu. Kada su u Facebook-u sproveli istragu, objavili su da se ovde ne radi o propustu i da se na Timeline-u nisu pojavile objavljene privatne poruke i chat-ovi, nego su to bile stare javne objave koje su korisnici ili njihovi prijatelji postavljali na zid.

 

Većina korisnika je na te objave zaboravila, s'  obzirom na to da su neke od njih stare više godina i retko koji korisnik  je pregledao svoj profil i starije objave. Ali kako se te objave sad mogu videti odmah na naslovnoj strani  Timeline-a, mnogi  korisnici su ostali šokirani onim što su videli.

 

 

Usledile su negativne reakcije, napad na Facebook i ponovo priče o kršenju prava privatnosti.

Ovde ipak treba upozoriti na jednu stvar – reč je o stvarima koje su korisnici  sami postavili na Facebook. Sve ono što su u prošlosti objavljivali javno – kao  što su statusi, komentari, fotografije i slično, sami korisnici ih nisu zaštitili, tj. ostavili su mogućnost da oni budu dostupni svim korisnicima ove društvene mreže, a ne samo njihovim prijateljima pa tako nije reč ni o kakvim privatnim podacima.

 

 

Sada su se svi ti podaci ponovno pojavili na naslovnoj strani i svima su dostupni putem par skrolovanja mišem prema dnu profila, pa su se mnogi prisetili stvari koje su radili u mladosti, a koje bi danas želeli da zaborave. Jasno je zašto je većina korisnika toliko ogorčena, jer ih Timeline podsetio na brojne "stare grehe".

 

 

Upravo zbog ovakvih  situacija Facebook je omogućio sedmodnevni test- period za Timeline i savet svima je da ga obavezno ISKORISTE. Odvojite malo vremena i pregledajte sve vaše objave na ovoj društvenoj mreži – i sve što vam se ne sviđa možete obrisati, sakriti od Timeline-a ili zaštititi podatke tako da oni više nisu dostupni svima, već samo vašim prijateljima ili lično vama.

 

Takođe, ovo je još jedno UPOZORENJE svim korisnicima Facebook-a, koji bi trebalo da pripaze šta sve stavljaju na ovu društvenu mrežu – jer nikad ne znate da li će vas neka vaša izjava ili  npr. fotografija u pijanom stanju koju ste objavili pre par godina, u budućnosti koštati posla, prijateljstva, veze i slično.

 

No ratings yet - be the first to rate this.

Add a comment

You're using an AdBlock like software. Disable it to allow submit.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse