DARPA razvija biometrijski senzor koji gleda kroz zidove

novisvetskiporedak.com

DARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency) je agencija Ministarstva odbrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a.

DARPA je radila na razvoju tehnologija koje su u mnogočemu promenile odnose u svetu, uključujući kompjuterske mreže, na primer ARPANET, koji je prerastao u Internet. DARPA je postavila i osnove sistema Globalnog pozicioniniranja  (GPS-a), razvila je veštačku inteligenciju (AI) i niz drugih modernih tehnologija. DARPA  danas ima oko 240 zaposlenih i budžet od približno 2 milijarde dolara. Podeljena je u 8 sektora.

Od svog osnivanja 1958. godine DARPA je radila na razvoju mnogih projekata od kojih su najznačajniji:

ARPANET – računarska mreža,  predhodnik Interneta

* prepoznavanje govora
* veštačka inteligencija (AI)
* globalni sistem pozicioniranja – GPS
* analiziranje signala
* sistem virtuelne stvarnosti
* taktički oklopi
* IC senzori za potrebe svemirskog programa
* krstareće rakete
* snažni energetski laseri za protiv-vazdušnu obranu
* submikronska elektronika (VLSI)
* automatsko prepoznavanje ciljeva
* mrežne tehnologije
* mikrosateliti

DARPA razvija biometrijski senzor koji gleda kroz zidove

Uskoro će FBI i ostale tajne službe znati kako da dođu do vašeg srca. Ranije ovog meseca, istureni-mislioci agencije DARPA objavili su planove za razvijanje nove tehnologije koja će biti u mogućnosti da identifikuje ljude kroz zidove. Program poznat po nazivu  “Biometrija-na-daljinu” će esencijalno kombinovati dva predstojeća projekta Pentagona: “Radarski nišan ” , naprava koja može da gleda kroz zidove, i naprava objavljena u Life Readeru 2009., koja koristi Doplerov radar da detektuje srčane otkucaje.

novisvjetskiporedak.com

Ne mogu vas pratiti ako imate ugrađeno veštačko srce.

Iako vojska SAD -a već upotrebljava pregršt tih naprava i tehnologija da “pomogne” vojnicima da vide ljude iza zidova, DARPA misli da ima tu još mesta za poboljšanja. Većina tehnologija današnjice, na primer, radi samo na udaljenostima do 8 metara, i nisu baš precizni u gusto naseljenim mestima. DARPA želi da na sledećem projektu proširi domet preko 10 metara, paralelno sa izoštravanjem fokusa koji će omogućiti penetraciju u deblje građevine i zidove. Agencija isto tako želi da senzor može da identifikuje ljudsku osobu koristeći elektro-kardiografiju, koja pronalazi električnu srčanu aktivnost. Prema izveštajima DARPA , ovo bi omogućilo korisnicima senzora da tačno odrede do deset ljudi odjednom, što bi veoma pomoglo u pronalaženju nastradalih u slučaju zemljotresa, u vojnim operacijama, ili na sledećoj zabavi “Širom Zatvorenih Očiju”.

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse