Facebook otkrio kako prati svoje korisnike

Konačno je otkriveno na koji način Facebook prikuplja vaše lične podatke, šta sa njima radi, i kako to utiče na vašu privatnost

Fotografija vijesti

Nakon brojnih polemika, javnih rasprava, i pobuna boraca za prava privatnosti na internetu popularna socijalna mreža Facebook je konačno odlučila da objasni kako prate svaki vaš korak, i ostalih 800 miliona korisnika.

Objašnjenje nije službeno došlo iz Facebook-a nego je delo novinara USA Today-a Byrona Acohidoa koji je sastavio slagalicu intervjuišući čelne ljude Zuckerbergove socijalne mreže.

Evo što je Byron Acohido saznao:

  • Facebook ne prati sve ljude na isti način. Korisnici koji su prijavljeni i koriste svoj račun prate se na jedan način, dok Facebook korisnike koji su odjavljeni i osobe koje nemaju otvoren račun prati na sasvim drugi način.
  • Prvi put kada dođete na bilo koju Facebook.com stranicu kompanija implementira tzv, kolačiće, cookies, u vaš Internet browser. Ako napravite račun, instaliraju se dve vrste kolačića, a ako ste odlučili da ipak ne napravite profil na socijalnoj mreži, ubačen vam je samo jedan od ta dva tipa kolačića.
  • Funkcija ovih kolačića je da beleže svaku vašu posetu nekoj stranici koja ima dugme “Like” ili neki drugi facebook-ov dodatak. Beleži se datum, vreme i stranica koju ste posetili, kao i jedinstvene karakteristike koje identifikuju vaš računar.
  • Facebook čuva sve prikupljene podatke 90 dana, a nakon toga ih brišu.
  • Ako ste prijavljeni na Facebook dok čitate ovaj tekst, vaše ime, e-mail adresa, kao i popis svih vaših prijatelja upravo su zapisani na neki tvrdi disk koji se nalazi na nekom od mnogobrojnih servera u svetu.

Nije ni čudo što borci za prava privatnosti na internetu dižu toliku buku jer ovi podaci mogu poslužiti da se otkriju vaša politička uverenja, versko opredjeljenje, eventualni zdravstveni problemi kao i seksualna orijentacija. Ti podaci se mogu prodati kompanijama koje vas onda mogu ciljano bombardovati reklamama, mailovima, raznim i dosadnim pop-up prozorima.

Ali, čelni ljudi iz Facebook-a kategorično odbijaju bilo kakvu pomisao da bi prodali prikupljene podatke o vašim preferencijama na internetu, i tvrde da kolačići služe kako bi poboljšali vašu bezbednost dok sa zanimanjem proučavate tuđe profile i da unaprede svoju uslugu.

Bilo kako bilo, aktivisti su pokrenuli javnu debatu i uskoro će predati američkom Senatu predlog zakona koji bi trebalo da omogući korisnicima izbor, DA li pristaju ili NE, na praćenje i beleženje njihovih navika dok lutaju bespućima interneta.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LY79GPfKNWk&w=448&h=252&hd=1]

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse