ŠPIJUNSKI PROGRAM KOJI ČITA VAŠE SMS PORUKE

Špijunski program čita vaš SMS sa 60m udaljenosti ! ! !

 

Pazite šta kucate - programeri sa Univerziteta u Severnoj Karolini razvili su program koji snima, analizira i "čita" sve što kucate na svom mobilnom telefonu sa čak 60 metara udaljenosti.

Thinkstock

Kada sledeći put na svom mobilnom telefonu ili tabletu budete kucali privatni SMS ili poverljivi e-mail u javnosti, dobro razmislite i pogledajte oko sebe da li Vas snima  neko. Naime, programeri sa Univerziteta u Severnoj Karolini su napravili kompjuterski program koji može da "pročita" svako slovo koje otkucate i to sa udaljenosti od čak 60 metara. 

"Možete biti na drugom spratu zgrade i pročitati šta kuca i piše na telefonu osoba koja se nalazi na tlu", rekao je za NewScientist Jan-Michael Frahm, sa Univerziteta u Severnoj Karolini u Chapel Hillu. 

Frahm i Fabian Monro sa istog univerziteta napravili su program koji su nazvali iSpy, koji može sa video snimka napravljenog običnom kamerom razaznati tekst koji se kuca na touch-screenu, čak i kada kamera zabeleži samo odraz u prozoru ili u naočarima za sunce. 

Ugrožavanje privatnosti

Video napravljen kamerom mobilnog telefona biće vam dovoljan za špijuniranje osobe s tri metra udaljenosti. Međutim, ako koristite HD kameru, možete špijunirati i sa nešto sigurnije udaljenosti od 60 metara. 

Naučnici su hteli da pokažu, da video i kompjuterska tehnologija ugrožava privatnost, pa su napravili program za špijuniranje koristeći samo poznate tehnologije. Naime, program koristi detalj na pametnim telefonima, kojim se prilikom kucanja po malim touch-screenovima slova povećavaju kada ih dotaknete. Program analizira video snimak i identifikuje slova s' obzirom na mesto gde se na ekranu pojavljuje "balončić" sa slovom koje ste dotaknuli. U slučaju da se neki balončići za neka slova mogu pojaviti na istom mestu, program izračunava verovatnoću koje bi slovo trebalo koristiti, pa je precizan u 90 posto slučajeva. Zatim identifikuje reči, pojedinačno, ali i u kontekstu poruke koja se šalje. 

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse