Veliki problem: I kada ih izbrišete sa Facebook-a, fotografije su dostupne i nekoliko godina posle toga!

 

Fotografije koje izbrišete s Facebook-a, nekad su putem direktnog linka dostupne i nekoliko godina posle toga!

image

 

Već je odavno poznato kako Facebook sve podatke (statuse, poruke, komentare) koje ste objavili na ovoj društvenoj mreži čuva i nakon što ih izbrišite, ali veliki problem nalazi se u činjenici da, kada izbrišete fotografiju s 'Fejsa', ona ne samo da ostane pohranjena na njihovim serverima, već je i dalje dostupna na samoj mreži putem direktnog linka.


Na Ars Tehnici kažu da im je ekipa iz Facebooka priznala da njihov stari sistem za pohranu sadržaja ne briše uvek fotografije odmah nakon što ih korisnici obrišu sa stranice, ali iz te kompanije kažu kako dovršavaju 'novi sistem koji će ubrzati ovaj proces'.


Ono što je zanimljivo – neki će reći i zabrinjavajuće jeste, da su na Ars Tehnici o ovom problemu pisali još 2009. godine pa su im i tada iz Facebooka rekli da sa svojim partnerima rade na rešavanju problema, i da će 'značajno smanjiti vremensko razdoblje u kome će  fotografije ostati dostupne na serverima', ali kao što je vidljivo, tokom tri godine stvari se ipak nisu promenile.


Na ovoj stranici upozoravaju i na brojne neprijatnosti koje su korisnici ove društvene mreže doživeli zbog nemogućnosti brisanja fotografija – od online zlostavljanja pa do problema zbog toga što nisu mogli ukloniti slike prijatelja koji su to od njih zahtevali, a jedan se korisnik požalio da je putem direktnog linka i dalje dostupna slika golog deteta njegovog prijatelja koju je on izbrisao 2008. godine.


Novinar Ars Tehnike koji ovaj problem prati godinama kaže da je, nakon što je 2010. pisao o nemogućnosti trajnog brisanja fotografija, Facebook na kraju njegove fotografije ipak izbrisao i više nisu bile dostupne putem direktnog linka, dok su fotografije drugih korisnika čije je linkove imao i dalje bile dostupne – iako su uploadovane na Facebook puno ranije.

Iz Facebooka to objašnjavaju starim sistemom za pohranu podataka koji, kako kažu na Ars Tehnici, 'nikad nije ispravno radio', pa novi sistem na kome rade trebao bi te fotografije izbrisati u roku od mesec i po. Dodaju da je ovaj proces 'skoro završen' i da je trenutno samo mali postotak fotografija i dalje na starom sistemu i čeka prebacivanje – što bi se trebalo dogoditi kroz mesec ili dva.

Nekako nam se čini čudnim da kompanija čija se vrednost procjenjuje na oko sto milijardi dolara već nekoliko godina nije u stanju obrisati slike sa svog servera – dok su u isto vreme uspeliobrisali slike novinara koji ih je kritikovao zbog toga.

Takođe, nije baš prijatno pročitati da su stotine miliona korisnika uploadovali svoje lične i intimne fotografije na sistem za koji se ispostavilo da 'nikad nije ispravno radio'. Da li ste vi imali problema s fotografijama koje vam nisu izbrisane s Facebooka?

 

# Geto Srbija

facebook privatnost fotografije

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse