NAĐENI LEŠEVI U JEZERU PERUĆAC !

 

OTKRIVENI POSMRTNI OSTACI UBIJENIH I NESTALIH U JEZERU PERUĆAC, PRELIMINARNO IDENTIFIKOVANE 162 OSOBE.

 

 

SARAJEVO:  Sredinom ovog meseca počinje obdukcija nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava koje su u leto 2010. godine pronađene tokom asanacije jezera Perućac.

Do sada je utvrđen preliminarni identitet 162 osobe, a na temelju izolovanih jedinstvenih DNK profila osnovano se može pretpostaviti da je broj pronađenih žrtava veći od 200, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.


Među pronađenim žrtvama 40 (oko 25 posto) su žene, uključujući tri djevojčice od 9,5 do 17,5 godina. Ukupan procent nestalih osoba ženskog spola na nivou BiH je oko 13 posto, što znači da je broj pronađenih u jezeru Perućac dvostruko veći od procenta na nivou BiH.
Aiša Imamagić i Hašida Ohranović, rođene 1906. godine, ujedno su i najstarije pronađene žrtve jezera Perućac.


Ukupan broj pronađene dece je 10 (oko šest posto), što je takođe dvostruko više od procenta nestalih maloletnih osoba na nivou cele BIH.
Među pronađenom decom je i troipogodišnji Haris Podžić, rođen 1988. godine koji je ujedno i najmlađa otkrivena žrtva jezera Perućac.
Preliminarnom identifikacijom je utvrđeno da je 36 osoba (oko 22 posto) bilo starije od 60 godina u vreme njihovog nestanka, a među njima je 18 žrtava ženskog i 18 žrtava muškog pola.


Od 162 osobe, njih 24 (oko 15 posto) su nestali na području Srebrenice i Žepe u julu i avgustu 1995.  Preostalih 138 žrtava nestali su tokom 1992. (135 osoba) i 1993. godine (tri osobe) na području općina Višegrad, Foča, Rudo, Goražde, Rogatica, Priboj i Prijepolje (Republika Srbija), Kovin (Vojvodina) i Priština (Kosovo).
U jezeru Perućac pronađena su i dva regruta bivše JNA koji su u toku 1991. godine upućeni na služenje vojnog roka u Kovin i Prištinu - Almas Ahmetspahić, rođen 17.11.1972. iz Višegrada i Ermin Meštrovac, rođen 15.2.1973. iz Jajca.


Dva od 19 putnika voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, koji su oteti na železničkoj stanici u mestu Štrpci 27.2.1993. godine pronađeni su u jezeru Perućac. Radi se o državljanima Republike Srbije - Rasimu Ćoriću i Republike Crne Gore - Jusufu Rastoderu.
Ranije su takođe u jezeru Perućac pronađeni nekompletni ostaci i trećeg putnika Halila Zupčevića, dok posmrtni ostaci preostalih 16 putnika još  nisu pronađeni.


Posmrtni ostaci Medredina Hodžića, jednog od 16 otetih putnika 22.10.1992. godine iz autobusa u mjestu Severin, opština Priboj (Republika Srbija) su takođe pronađeni u Jezeru Perućac.
Od 162 preliminarno identifikovane žrtve, 160 su bošnjačke i dve srpske nacionalnosti.
Delovi posmrtnih ostataka 25 žrtava, od 162 do sada identifikovanih žrtava, ekshumirani su tokom ranijih asanacija jezera Perućac na lokalitetima sela Kurtalići (2000.), Kameničko točilo (2000.) i Barimo (2005. godine).


Žrtve su pronađene na više od 60 mikrolokacija u 30 sela i zaselaka na području opština Višegrad, Rogatica, Srebrenica i Bajina Bašta (Republika Srbija).
Laboratorija za DNK analizu u Tuzli još  radi na izolaciji DNK profila iz više od 100 uzetih rezervnih koštanih uzoraka, što će sigurno rezultirati kompletiranjem već identifikovanih ili utvrđivanjem novih identiteta žrtava.


O terminu konačne identifikacije žrtava, porodice će biti obaveštene nakon što se okonča proces obdukcije i DNK analiza, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

 

Izvor: Fena

bih jezero lesevi nestali perucac

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse