UZNEMIRUJUĆE: DRSKOST SOCIJALNIH RADNIKA!

BEOGRAD – Nedeljko Vujnović stoji svakog dana po nekoliko sati tačno 300 metara od zgrade u kojoj žive njegov dvogodišnji sin i supruga Tatjana, od koje se razvodi. On protestuje zbog odluke Centra za socijalni rad da mu se viđanje sa sinom svede na svega jedan sat nedeljno, u prisustvu socijalnog radnika.

 

Bespomoćan i ogorčen, Vujnović je listu „Pravda“ objasnio da je to potez očajnika, koji pokušava da spase odnos sa sinom.

- Centar za socijalni rad Zemun je presudio i dao mišljenje sudu, koji je prepisao njihov dopis bez provere ili veštačenja, i doneo rešenje da sina viđam „kontrolisano“, po jedan sat nedeljno, u sobičku dva sa dva i u prisustvu službenika. Ne smem da ga pitam kako je, da li ga nešto boli, čak ni bajke ne smem da mu pričam, jer u svemu socijalni radnici nalaze skriveni smisao – priča ogorčeni Vujnović.

Sve nam brane

Prema dokumentima koje pokazuje, supruga je prvobitno dozvoljavala svakodnevo viđanje sina s ocem, a onda je promenila mišljenje. Vujnović tvrdi da su je instruisali socijalni radnici. Posebno je ogorčen na Draganu Stojanović, psihologa koja je zadužena za ovaj slučaj.

Čašu je prelio događaj od 12. januara, kada je Stojanovićeva, čije izuzeće Nedeljko traži sve vreme, usred redovnog viđanja pozvala policiju. Zasmetalo joj je to što Stojanović sinu priča bajku o kućici od čokolade, koju će ga povesti da vidi.

- Stalno me je prekidala i provocirala. Ne da mi da razgovaram sa sinom ni o čemu. U svemu nalazi skriveni smisao i zabranjuje nam da pričamo. Tog dana mi je prekipelo. Nazvao sam je vešticom i Mengeleom, što ju je veoma uvredilo. U prisustvu deteta nisam nikog vređao, ni vikao – kaže Nedeljko, inženjer po struci, koji je radio u „Jatu“, a potom pokrenuo privatni biznis, u čemu nije bio srećne ruke. Trenutno je nezaposlen.

Za češće susrete

Za odnos sa suprugom kaže da je bilo tu svega, ali da joj nikada nije osporavao pravo na starateljstvo.

- Ne bih bio normalan otac kada bih svoje dete u ovom uzrastu uzeo od majke. Samo želim da učestvujem u odgajanju svog sina i formiranju njegove ličnosti – vapi ogorčeni otac.

Nada se da će mu se u protestu pridružiti mnogi sugrađani, žrtve zloupotreba i pogrešnih odluka socijalnih službenika, koji, po njegovom mišljenju, imaju prevelika ovlašćenja. Protest kasnije namerava da „preseli“ ispred Centra za socijalni rad u Zemunu, a na kraju će, kako kaže, protestovati pred Ministarstvom rada i socijalne politike.

Centar: Napao je službenika

- Vujnović je 14. decembra 2011. fizički napao stručnog radnika Centra iz odeljenja Zemun i naneo joj telesne povrede. Tom prilikom intervenisala je i policija i sačinila zapisnik. Takođe, 11. januara 2012. pomenuti je ponovo bio nasilan prema nekoliko lica, vređao i pretio, i tom prilikom bio priveden – piše u odgovoru centra.

Supruga: Nedeljko je slobodan čovek

- Nedeljko je slobodan čovek i može da radi šta hoće. Mi se razvodimo, i to je jedino važno. Sud je obavešten o svemu. Centar za socijalni rad je dao svoje mišljenje, i ja nemam šta tome da dodam – kaže supruga Tatjana.

DOKLE ĆE NAŠI SUDOVI SLEPO VEROVATI SOC. SLUŽBAMA ČIJI SE POJEDINCI OVAKO POIGRAVAJU SA SUDBINOM CELE PORODICE??? DA LI SVE SOCIJALNE RADNICE MORAJU BITI BAŠ ŽENE, I DRŽATI NJIHOVU STRANU I KAD NISU U PRAVU, I DA LI SU OVAKVE STVARI DOPUŠTENE U 21. VEKU ???!

DA LI JE VAŽNIJE NEČIJE RADNO MESTO OD ZDRAVLJA I BUDUĆNOSTI BILO KOG NAŠEG DETETA? AKO MOŽEMO DA IMAMO IZABRANOG LEKARA ZAŠTO NE BI BIRALI SOCIJALNOG RADNIKA IMA IH VIŠE NEGO DOVOLJNO PA NEKA SE TAKMIČE U STRUČNOM I HUMANOM RADU SA KLIJENTIMA.

TIME BI UVELIKO IZBEGLI SKUPE MARATONSKE BRAKORAZVODNE PARNICE KOJE NAJVIŠE ŠTETE NANOSE DECI I KRAJNJE OTEŽAVAJU SVAKU DALJU KOMUNIKACIJU MEDJU BIVŠIM SUPRUŽNICIMA KAO RODITELJIMA,A KOJA JE NEOPHODNA ZA RAZVOJ I VASPITANJE ZAJEDNIČKE DECE.

Izvor: Pravda

centar socijalni rad srbija

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse