ANALIZA REUTERS-A : RUSKI I KINESKI VETO JE BORBA PROTIV ZAPADA !

 

U analizi stoji da ruski veto o Siriji nije samo zaštita saveznika i kupca oružja već odlučnost da se osujeti ono što oni smatraju iskorišćavanjem UN-a za svrgavanje nepodobnih režima.

 

 

Ruski veto na rezoluciju saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija o Siriji nije samo zaštita saveznika i kupca oružja, nego pokazuje i odlučnost Moskve da ugasi ono što smatra namerom Zapada da se posluži UN-om za svrgavanje neprijateljskih režima, piše Reuters u analizi.

Isto važi i za Kinu koja je sledila ruski primer i uložila veto na evropsko-arapsku rezoluciju koja bi poduprla plan Arapske lige koji je predviđao da sirijski predsednik Bašar al-Asad prenese vlast na zamenika i da se pripreme slobodni izbori.

Analitičari i diplomate ocenjuju da je ruski potez diplomatska protivfanziva kojom Rusija reaguje na neobično aktivno razdoblje saveta bezbednosti. Lane je to 15-člano telo dvaput usvojilo rezolucije koje odobravaju upotrebu "svih potrebnih sredstava", što je diplomatska šifra za vojnu silu. Bilo je to protiv Libije i Obale Slonovače.

Te dve zemlje su ujedno bile i prve, u kojim se savet bezbednosti poslužio zapadnim konceptom "obaveze zaštite" civila kojima prete njihove vlasti.

U oba slučaja vojna je intervencija uz UN-ov blagoslov dovela do svrgavanja vođstva tih država. Libijskog lidera Moamera Gadafija ubili su pobunjenici koji su ga srušili u šestomesečnom ustanku, a Laurent Gbagbo iz Obale Slonovače je sad u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Den Haagu.

Ali, iako zapadne vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravljaju aktivaciju koncepta "obaveze zaštite" civila, Moskva i Peking ne skrivaju neslaganje, jer takvu zamisao smatraju kršenjem suvereniteta država, a Ujedinjene nacije su osnovane upravo radi zaštite tog suvereniteta.

#Geto Srbija

amerika kina RUSIJA sirija un veto

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse