STRAVIČNE ISPOVESTI: Decu zatvaraju, muče i iznuđuju priznanja!

Djecu zatvaraju, muče i iznuđuju priznanja!

Ćelija 36 u Al Jalame zatvoru na severu Izraela samo je jedna od mnogih u kojima u samoći dane, pa i nedelje, provode palestinska deca. Izraelci ih hapse pod okriljem noći, onda ih odvodi u zatvore gde počinje fizičko i verbalno zlostavljanje.

Prostorija je jedva šira od tankog prljavog dušeka koji prekriva pod. Iza niskog betonskog zida je čučavac od čijeg smrada nema bekstva iz ove prostorije bez prozora. Kosi betonski zidovi nisu obrađeni, a stalno svetlo iznad glave sprečava spavanje. 

Dostava hrane kroz maleni otvor na vratima jedini je način razlikovanja dana od noći. 

Ovako izgleda ćelija 36, prenosi francuski Gardian, u Al Jalame zatvoru na severu Izraela. Jedna je od mnogih ćelija u kojoj u samoći dane, pa i nedelje provode palestinska deca. 
Jedini izlaz iz ćelije je kroz sobu za ispitivanje u kojoj decu dok ih satima ispituju, za stolicu vežu okovima. 

Optuženi za bacanje Molotovljevih koktela i kamenja

Većina zatvorene dece optužena je za bacanje kamenja na izraelske vojnike ili doseljenike, za bacanje Molotovljevih koktela, a nekolicina njih optužena je za povezanost s militantnim organizacijama ili rukovanje oružjem. Od njih se izvlače informacije o aktivnostima i interesima njihovih kolega, rođaka i suseda. 

Izraelski vojnici godišnje uhapse između 500 i 700 palestinske dece. Od 2008. međunarodna organizacija Odbrana za decu (DCI) skupila je 426 svedočanstava maloletnika koji su u nekom trenutku završili u izraelskim zatvorima. 

 Roditelji ne znaju gde su njihova deca

Prema njihovim svedočanstvima jasno se vidi uzorak kako izraelska vojska dolazi do svojih zatvorenika. Česta su hapšenja pod okriljem noći, ruke uhapšenih vezane su plastičnim vezicama, preko očiju im je vezan povez, fizički i verbalno su zlostavljani. 

Samo nekolicina roditelja je obaveštena o tome gde se nalaze njihova deca. Maloletnike  gotovo nikada ne ispituju u prisustvu roditelja, a retki od njih imaju prilike da kontaktiraju sa advokatom pre ili tokom početnog ispitivanja. Većina njih zatvorena je unutar granica Izraela zbog čega su posete članova porodice uveliko otežani. 

Organizacije za ljudska prava zgrožene su ovakvim postupanjem i naglašavaju da je ovakav način tretiranja maloletnika direktno i grubo kršenje međunarodne konvencije o pravima dece koju je i Izrael ratifikovao. 

Izvor: Gardian

No ratings yet - be the first to rate this.

Make a free website with emyspot.com - Report abuse